<<back

Comingoscope

:: future contained in                 
               past and
                                   present
::
  • :: mindception ::
    [ texts ]

     

    Filosofisch-artistieke interventie(s)

    En als het aanbreekt ...

    « Le Temps du Paysage »

    uitzonderlijke bijeenkomst

    met de Franse filosoof Jacques Rancière,
    Donderdag 29 september 2022 (10h-22h)
    in de Orangeries de Bierbais, België

    augustus, 22 2022
    English || Français

     

     

    Deze dag, naar het formaat van Guerilla University, wordt voorgesteld door PhD In One Night en Les Orangeries de Bierbais/Fondation la Nacelle, in Mont-Saint-Guibert, op 5 km van de universiteitsstad Louvain-la-Neuve.

    Dit evenement zal plaatsvinden in het park van de voormalige monumentale serres van Bierbais ter herdenking van hun inhuldiging op 29 september 1828 en ter ere van de huidige herinvulling van de plaats.

    Het wordt een dag van verschillende esthetische interventies gevolgd door een meerstemmig debat rond "Le Temps du Paysage" met niemand minder dan de auteur zelf: Jacques Rancière. Als een van de belangrijkste figuren van de filosofie van onze tijd, staat hij bekend om zijn ideeën van de "onwetende meester" (le maître ignorant), "verdeling van de zintuiglijkheid" (partage du sensible), “gelijkheid van intelligenties" (égalité des intelligences), "esthetische herconfiguraties" (reconfigurations esthétiques), "politiek van amateurs" (politique d’amateurs), "poëtica van kennis" (poétique du savoir), "ontleren" (désapprentissage), "niet-disciplinariteit" (indisciplinarité). Zijn concepten spreken filosofen, kunstenaars, onderzoekers en experimentatoren van over de hele wereld aan. Centraal in het dagprogramma staat zijn laatst nieuwe werk: Le temps du paysage. Het boek vertelt de geschiedenis van de tuinkunst vanaf het hoogtepunt in de 18e en 19e eeuw, alsook de filosofisch-esthetische wending die het veroorzaakte doordat de discipline zichzelf verheft heeft tot volwaardig lid van de schone kunsten. Gezien de uitdagende problemen waar we vandaag de dag mee geconfronteerd worden, is het des te zeer van belang onze relaties, van mens tot mens, alsook mens tot natuur, te herdenken in het licht van emancipatie en gelijkheid. Met het oog op deze uitdagingen, biedt PHD in one Night de 'Thèses de l’intelligence sensible' aan. Deze theses, die stuk voor stuk cruciale onderwerpen in de filosofie van Rancière aanraken, dienen als een uitnodiging aan iedereen om mee te denken en aan te vullen waar nodig.

     

    «Le paysage est (...) bien plus qu’un spectacle qui charme les yeux ou élève l’âme. Il est une forme d’unité de la diversité sensible qui bouleverse les règles de l’art et métaphorise l’harmonie ou le désordre des communautés humaines. » Extrait de "Le Temps du Paysage. Aux origines de la révolution esthétique” par Jacques Rancière, La Fabrique Éditions, 2020

     

    Deze interdisciplinaire ontmoeting zal gepaard gaan met de inhuldiging van de ‘Collective Garden of Knowlegde’.Deze dient als een collectief leermiddel, in lijn met de experimentele cursus van PhD In One Night in Wenen (Oostenrijk), in oktober 2021 als onderdeel van een Guerilla University-actie met Jacques Rancière.



     

    Naast andere interventies en chrono-choreografieën van de verschillende experimentatoren - muzikanten, dansers, filosofen, beeldend kunstenaars, dromers... zal de bijeenkomst worden gekenmerkt door het inblikken van 24 uur aan "Free Guerilla radio"-programma's, gecoördineerd door Grégoire Rousseau (Documenta Kassel 2022), Franse ingenieur en beeldend kunstenaar. In de geest van Guerilla University zal deze tijdelijke radio mythologieën van de Koerdische radio (filosoof Mansur Tayfouri) linken met sprekers van de Zapatista-beweging en Black University USA (James Pope / Araba Evelyn Johnston-Arthur). Samen zullen ze “Free Radio Bierbais” creëren en een reeks podcasts produceren die later beschikbaar zullen worden gesteld.

    De dag maakt deel uit van de herinrichting van de historische site van het park van Bierbais, ooit een "Engelse" tuin, bekend om zijn zeldzame exotische soorten, nu in een proces van dekolonisatie en heringericht als ruimte voor leren en experimenteren in relatie tot onze tijd getekend door oorlog. In deze context werd op 1 mei 2022 in Bierbais het “Laboratory for Radical Peace” ingehuldigd. Dit laboratorium is een platform voor experimentatie, ‘ontleren’, (autodidactisch) leren, onderzoek en artistieke creatie in overeenstemming met Rancière's kernconcepten: gelijkheid, emancipatie, collectieve intelligentie, verdeling van de zintuiglijkheid.

     

    Georganiseerd door:

    - PhD In One Nightstrong, platform voor esthetische experimenten voor iedereen. Dit platform werkt al meer dan 15 jaar samen met Jacques Rancière, en maakt experimentele cursussen en niet-disciplinaire interventies in heel Europa mogelijk, waaronder Finland, Oostenrijk, Brazilië, Kroatië en België. [ Indisicplinary Symphony, Indisciplinary Symphony and Poetry for Learning]
    - Fondation La Nacelle/Les Orangeries de Bierbais:
    Deze stichting, drie jaar geleden opgericht in het park van Orangeries de Bierbais, is actief op het gebied van kunst en cultuur, milieu en solidariteit. Ze organiseert kunstenaarsresidenties, tentoonstellingen, workshops, concerten, enz., evenals collectieve werksessies in permacultuur en bescherming van de bijenteelt. La Nacelle organiseerde eerder al samen met het L Museum van Louvain-la-Neuve in 2018 de tentoonstelling "BienvenUE", die gedurende drie maanden 47 kunstenaars samenbracht rond het thema migratie.

     

     

    -Over de locatie van het evenement: Les Orangeries de Bierbais
    Dit landschapspark, 30 km ten zuiden van Brussel, werd in 1828 ontworpen door Charles Henri Petersen en was een voorloper in de ontwikkeling van monumentale, verwarmde serres in Europa. Diezelfde landschapsarchitect tekende later ook de beroemde “Botanique” in Brussel (1829), alsook het centrum van het Domaine de Mariemont (1832). Bierbais en zijn serres genoten in de 19e eeuw internationale bekendheid vanwege de collectie orchideeën en exotische planten. De overgebleven gebouwen van de oude serres, de orangeriën en hun park, zijn nu een voorbeeld geworden van een Third Place waar permacultuur centraal staat.

    In 2022 zet Les Orangeries de Bierbais, in samenwerking met PhD In One Night, in het kader van de tweede projectoproep "A Future for Culture, Territories of Creation" van de Federatie Wallonië-Brussel, in op een sociale en culturele dynamiek. De focus ligt op het naar voren brengen en laten schitteren van deze plek door mensen en natuur te verbinden aan de hand van kunst, filosofie en permacultuur, onder meer viaresidenties voor onderzoekers en kunstenaars in het Laboratory for Radical Peace.

     

    In samenwerking met :
    - HICO
    , Centrum voor Geschiedenis van de Filosofie en Continentale Filosofie, Ugent, Universiteit Gent, (België)
    - UCLouvain, Katholieke universiteit Leuven-la-Neuve (België)
    - Katholieke universiteit Maule (Chili)
    - Pauselijke Katholieke Universiteit van São Paulo (Brazilië)
    - Academie van Visuele Kunsten Molenbeek (België)
    - HIAP – Helsinki International Artist Program (Finland)
    - Mont-St-Guibert en Transition/La Nature dans tous ses états (Belgie)

    Met steun van Federatie Wallonië-Brussel

    Contact: phdinonenight [at] gmail.com (vermeld “Temps du Paysage 29/09”)

    Vrije toegang / Reservatie verplicht / Gedetailleerd programma volgt